Het zijn onzekere tijden. Ook in de sportwereld stuurt het coronavirus de plannen aardig in de war. Zal een wedstrijd mogelijk zijn? Met hoeveel publiek? Welke maatregelen zullen er gelden? Het is koffiedik kijken. Toch beslisten we als organisatie van de Hexia Cyclocross alles-op-alles te zetten om een vierde editie op poten te zetten op 2 januari 2021. Uit veiligheidsoverwegingen viel de keuze op een cyclocross zonder publiek. Opnieuw een ferme uitdaging voor ons als jonge organisatie.

Afgelopen maanden werkten we diverse scenario’s uit. In deze scenario’s bleven er verschillende onzekere parameters aanwezig en we hebben de ambitie om tijdig klare wijn te schenken. Dat is noodzakelijk voor de betrokken overheden, veiligheidsdiensten, renners, sponsors en vrijwilligers. Door nu reeds de kaart van een editie zonder publiek te trekken kiezen we voor de ‘zekere’ kaart.

Koers is een feest! Van onze cyclocross een echt volksfeest maken, is altijd de ambitie geweest. Voor deze 4de editie zal een volksfeest er evenwel niet in zitten. Ook wij als organisatie moesten we de knop omdraaien. Maar zo zijn we alvast zo goed als zeker dat de volgende editie er komt en dat we de positieve evolutie van de afgelopen jaren kunnen aanhouden.

Het trouwe publiek hoeft niet te jammeren want ook op 2 januari zal men de wedstrijd van de vrouwelijke en mannelijke profs live kunnen volgen op Telenet Play Sports. We werkten tevens enkele (sponsor)pakketten uit die het moeten toelaten om thuis met je eigen bubbel te kunnen genieten van deze hoogdag.

In tegenstelling tot andere organisaties die reeds beslisten tot een editie zonder publiek, laten wij wel de jeugdwedstrijden en de wedstrijd voor personen met een handicap op het programma staan. Een zeer bewuste keuze om ook in deze moeilijke periode ons maatschappelijk engagement te handhaven. Het is een kans om ons opnieuw van onze origineelste kans te laten zien.

Uiteraard blijven we de evoluties en maatregelen van nabij opvolgen. Zo is een aanpassing van het scenario uiteraard nog steeds mogelijk.